Cunera in 'Blijf-van-m'n-lijf-huis'

Het programma Cunera gaat 31 mei over opvang van slachtoffers van huiselijk geweld.
Kinderpostzegels

Stichting Het Kopland, waar de opvang onder valt, kreeg deze week 60.000 euro uit de opbrengsten van de Kinderpostzegels. Het geld is bedoeld voor de inrichting van een nieuw onderkomen.

Rayat

Al ruim 100 jaar worden vrouwen opgevangen in een pand aan het Martinikerkhof in de stad. De 31-jarige Rayat en haar twee dochters zitten er nu negen maanden. Rayat werd mishandeld door haar psychotische man. Ze hoopt dat ze binnenkort weer met haar kinderen op zichzelf kan wonen. Haar mentor Ruth Scheer legt uit hoe vrouwen als Rayat worden begeleid.

Nieuwbouw

Teamleider Paulien Sissingh leidt Cunera rond door het pand en vertelt dat de ideeën over de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld veranderen. De gedachte is tegenwoordig dat er zo min mogelijk verschil moet zijn tussen de opvangsituatie en een 'normale' woonsituatie. Dus minder gemeenschappelijke ruimtes en meer privacy. In het huidige onderkomen is dat niet mogelijk en daarom bouwt Het Kopland een nieuw pand op de plek van het voormalige Oosterparkstadion. De verhuizing is begin 2017.
Cunera zie je iedere zondagavond na Noord Vandaag om 18.10. Je kunt het programma ook bekijken via onze app's en rtvnoord.nl.