Graffitikunstenaars spuiten legaal muren onder

Waar kun je in de stad Groningen terecht met je spuitbussen als rechtgeaarde graffitikunstenaar? Maar op een paar plekken op het Ciboga-terrein en in Vinkhuizen. Veel te weinig, zo vindt Urban House Groningen.
Zij willen al meer dan tien jaar de graffitikunst een plek in cultureel Groningen geven.

Slooppanden

In samenwerking met pandenbeheerder Carex is er iets op gevonden: slooppanden. Voordat ze tegen de vlakte gaan, krijgen ze nog één keer een functie als graffiti-atelier.
Een voormalige garage aan de Pioenstraat is als eerste aan de beurt. Zondag gaan daar tussen 16:00-20:00 uur de deuren eenmalig open voor de eerste 'Indoor graffiti Jam'. Daarmee krijgt ook het publiek een inkijkje in de Groningse graffiti-scene.
De garage van zeker 1000 m2 wordt door een stuk of 18 graffiti-artiesten onder handen genomen.

Pieces

'Nozem', zijn echte naam wil hij niet noemen, is alvast begonnen. Zijn pieces bestaan vooral uit variaties op zijn naam. Vroeger was hij ook illegaal bezig, maar 'op een gegeven moment ben je daar klaar mee', zegt hij. Zijn piece van zeker drie m2 staat er in een uur op.
Alex Tjoelker van Urban House Groningen is blij met de medewerking van Carex, al beseft hij dat lang niet ieder slooppand er voor in aanmerking komt. Maar het opent in ieder geval perspectieven voor meer legale plekken, waar de graffitikunstenaars hun gang kunnen gaan, vindt Tjoelker.