Kinderen stijgen boven hun ziekte uit

Het was gezellig druk op Groningen Airport Eelde. Niet met vakantiegangers, maar met veertig chronisch zieke en gehandicapte kinderen. Die hadden zaterdag de dag van hun leven: ze gingen vliegen. Zelf.
Hoogtepunten voor de kinderen: dat ze met het vliegtuig vanaf Eelde opstijgen én dat ze zelf de stuurknuppel in handen nemen. 'Een grote ervaring', noemt een van de deelnemers dat. 'Ik heb nog nooit gevlogen.'
'Het is een vluchtje van 20, 25 minuten, waarbij ze ook zelf mogen vliegen,' zegt Tjerk van Dijk van organisator Stichting Hoogvliegers.
Van oor tot oor
De bedoeling is om kinderen even een dag niet aan hun ziekte of hun beperking te laten denken. De stichting is er voor kinderen van zes tot zeventien jaar die een beperking hebben of chronisch ziek zijn.

Van Dijk: 'Het is heel dankbaar werk. Een aantal is ook terminaal ziek. Het komt dus voor dat je van een kind waarmee je gevlogen hebt, later de overlijdensadvertentie ziet. Maar als je achteraf de foto's bekijkt en ziet hoe ze lacht van oor tot oor, dan denk je: ja, dat heb ik toch voor haar kunnen doen.