TEST Voorbeeld: Groningse politie vaak te laat

© Jos Schuurman/Fotoburo FPS
In de gemeente De Marne kwam de politie vorig jaar in ruim 65 procent van de gevallen te laat aanrijden na een spoedmelding. Dat blijkt uit onderzoek van Nu.nl.
Daarmee behoort De Marne tot de drie slechtst scorende gemeenten in Nederland.

Streefnorm

Agenten moeten normaal gesproken binnen een kwartier na een melding op de rampplek zijn. Het streven is om dat in 85 procent van de gevallen te halen. Landelijk gezien wordt die streefnorm gehaald, met een percentage van 86.1%. De cijfers van De Marne steken daar, met slechts 35 procent, schril bij af.
Ook voor de rest van de provincie Groningen blijkt het halen van de norm lastig te zijn. In slechts vijf van de 23 gemeenten haalt de politie de doelstelling.
In de onderstaande kaart kunt u onderzoeken hoe vaak de politie in uw gemeente op tijd is. Door te klikken op kaart twee kunt u de landelijke kaart zien.

Platteland

Hoe kan het dat de Groningse cijfers zo slecht zijn? Politiewoordvoerder Anne van der Meer zegt dat het vooral in plattelandsgemeenten lastig is om snel ter plaatse te zijn: 'Dat ligt aan de infrastructuur. In de stad zijn we bijvoorbeeld veel sneller ter plekke.'
De politie Noord-Nederland verwacht in regio's als het Lauwersmeergebied de landelijke streefnorm nooit te zullen halen.