Duitse tolplannen blijven liggen op bureau van bondspresident

© FPS / Jos Schuurman
De Duitse president Joachim Gauck lijkt bedenkingen te hebben bij de tolplannen van minister van Verkeer Alexander Dobrindt.
Het wetsvoorstel waarmee de tol moet worden ingevoerd, werd meer dan drie weken geleden aangenomen door de Bondsdag. Sindsdien ligt het op het bureau van Gauck te wachten op een handtekening.


Zorgvuldig bekijken

Volgens het kantoor van de president wordt de tekst 'zorgvuldig bekeken', voordat er een handtekening komt. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend, meldde de 
.


Europese Commissie is tegen

Ondertussen heeft de Europese Commissie zich ook gemengd in de strijd om de omstreden plannen. EC-voorzitter Jean-Claude Juncker heeft bevestigd dat de commissie zich tegen de plannen van Duitsland keert om buitenlandse personenauto's tol te laten betalen. Indien nodig zal de Europese Commissie naar het Europees Hof stappen.
De tolplannen van Dobrindt hebben gevolgen voor Groningers die bijvoorbeeld over de grens boodschappen doen. Er komen drie tarieven voor buitenlandse automobilisten. Voor tien dagen betalen automobilisten vijf, tien of vijftien euro. Hoe vervuilender de auto, des te hoger is het te betalen bedrag.