Groningse afperser moet mogelijk drie maanden cel in

© Marc McLaughlin / Flickr Creative Commons
Een 31-jarige Stadjer hoorde maandag een jaar en drie maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. Vijf maanden daarvan zijn voorwaardelijk. Hij zou onder meer een student vijftig euro afhandig hebben gemaakt door hem met pepperspray te bedreigen.
Op 11 januari wilde hij 's nachts op de Grote Markt in Groningen samen met een vriend aan twee studenten cocaïne verkopen. Er ontstond ruzie over wisselgeld.

Pepperspray

De Stadjer, die net een busje pepperspray op de kop had getikt, dreigde daarmee te sprayen en wist zo een van de studenten vijftig euro armer te maken. Volgens de student had de man daadwerkelijk gespoten, maar dat ontkende de verdachte.

Inbraak

Verder stond de man voor de rechters omdat hij op 5 december bij zijn buurvrouw zou hebben ingebroken. Er waren een laptop en een LED-tv verdwenen. De politie ontdekte vingerafdrukken van de man op de binnenkant van het opengebroken raam. Volgens de Groninger kwam dat omdat hij de buurvrouw hielp het raam weer dicht te doen na de inbraak.
Ook zou de man een fiets hebben gestolen in de Herestraat in Groningen en in ruil voor 20 euro twee gestolen jassen hebben bewaard voor een bevriende drugsdealer.

Veelpleger

De man staat bekend als veelpleger. Hij werd eerder opgenomen in een kliniek om van zijn drugsverslaving af te komen, maar daar liep hij weg. De reclassering noemt hem 'een berekenende man, die altijd zijn eigen plan trekt'. 
Als het aan de officier van justitie ligt, moet hij na de gevangenisstraf opnieuw naar een verslavingskliniek. De uitspraak in de zaak is over twee weken.