Alders: 'Masterplan aardbevingsgebied voor einde van het jaar'

Nog voor het eind van het jaar komt Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders met een masterplan voor het aardbevingsgebied. Hij heeft dat maandag bekend gemaakt op zijn eerste werkdag.
In het plan geeft hij aan op welke wijze de grote problemen in het aarbevingsgebied aangepakt moeten worden. 'Aan het eind van het jaar moet dat vijfjarenplan er liggen. We geven dan precies aan wat we in 2016 en de jaren daarna gaan doen,' legt hij uit.

Gecompliceerde schades

Daarnaast kondigt hij ook aan direct maatregelen te nemen. Daarbij gaat het met name om de moeizame afwikkeling van gecompliceerde schades.
De Nationaal Coördinator geeft toe dat het een zware klus wordt om de zaken vanaf nu goed te regelen. 'Er zijn buitengewoon ingewikkelde vragen te beantwoorden,' concludeert Alders op zijn eerste werkdag.

Onveilig

Hij heeft inmiddels met veel betrokkenen contact gehad. 'Mensen voelen zich onveilig. Wat mij betreft zijn we vanaf nu eerlijk en open en zeggen we waar het op staat. Mensen willen duidelijkheid en die gaan we zoveel mogelijk geven.'

Tempo er in

Er is veel werk aan de winkel, weet Alders: 'Ik ga hier niet zeggen: ik zal het eventjes oplossen. Dan houd ik iedereen voor de gek. Dat gaat ook echt niet lukken.'
'Wel moet er voor gezorgd worden dat het tempo erin komt. En dat er echt maatregelen genomen worden. Als het nodig is zullen we soms ook gewoon zeggen: zo doen we dat', zegt de oud-commissaris van de Koningin.

Honderd banen

Alders heeft zijn intrek genomen in een kantoorpand van de gemeente Groningen aan de Waagstraat. Daar zijn inmiddels ook de eerste ambtenaren aan de slag gegaan. Uiteindelijk komen er zo'n honderd mensen te werken bij de nieuwe rijksdienst.