Pekelder burgemeester geniet in Denemarken

Meer dan twintig jaar geleden vertrok hij voor de liefde naar Denemarken. Nu is Marcel Meijer al weer anderhalf jaar hét gezicht van de gemeente Samsø. Een eiland midden in Denemarken, met een echte Pekelder aan het hoofd.
Via werk bij een slachthuis, de vakbond en een kantoorbaan rolde Marcel Meijer de Deense politiek in. Eerst als gemeenteraadslid, later werd hij ook locoburgemeester. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen deed zijn Sociaal Democratische Partij het zó goed, dat de Groninger tot burgemeester is gekozen.

Geen Deens paspoort

In Denemarken wordt de burgemeester door de coalitiepartijen gekozen en niet door de koning benoemd, zoals in Nederland. Meijer heeft bovendien niet eens de Deense nationaliteit.
'In de wet staat niet dat je Deen moet zijn', zegt hij met een glimlach. 'Ik denk dat ze het zijn vergeten op te schrijven, maar het staat er niet, dus het mag wel.'

Hoogtepunt
In maart van dit jaar beleefde hij een hoogtepunt. Koning Willem Alexander en Maxima kwamen bij hem op bezoek.
'Toen ik jong was en opgroeide was hij dé kroonprins', vertelt Meijer daarover. 'Dan ga je ergens anders naar toe... En dan is het alsof je jeugd een beetje terugkomt als hij langs komt.'

Groen eiland

Marcel Meijer is niet burgemeester van 'zomaar' een eiland. Samsø is een energieneutraal eiland, dat wereldwijd bekend staat als 'de groenste gemeente'. Van Japan tot Amerika, overal komen vertegenwoordigers vandaan om te kijken hoe de Denen zelf in hun energiebehoefte voorzien.
Zo heeft Samsø onder meer een zonnepark en vier biomassacentrales. Ook zijn er 21 windmolens op of rondom het eiland. Het bijzondere daaraan is dat die geen eigendom zijn van energiebedrijven, maar dat de inwoners zelf eigenaar zijn. Zij delen dus mee in de winst en klagen daarom niet over slagschaduw of landschapsvervuiling.

Nergens beter dan hier

De Pekelder heeft door de jaren heen een leven opgebouwd in Denemarken. 'Ik heb m'n vrouw en kinderen hier', zegt hij. 'Ik heb een huisje met een lappie grond en ik ken hier meer mensen dan dat ik in Nederland ken. Dus ik denk niet dat ik nog terug ga. Ik krijg het nergens beter dan hier.'

Noord Vandaag

Dinsdag 2 juni is in Noord Vandaag een portret te zien van Marcel Meijer. Woensdag 3 juni volgt een reportage over het energieneutrale eiland Samsø.