NAM kondigt 'fracking' aan bij Saaksum

De NAM is van plan om bij een klein gasveld bij Saaksum (Roodehaan) gebruik te maken van 'fracking'. Ondanks dat het een omstreden manier van gaswinning is, vindt de NAM het een verantwoorde methode.
'Het gebeurt al sinds de jaren '50, dus het is niet nieuw', zegt Henk Heeringa van de NAM. Een paar jaar geleden paste de NAM deze methode ook al toe bij Kiel-Windeweer en Lauwerzijl.

Chemicaliën in de grond

Bij fracking wordt het gesteente waarin het gas zit gebroken, door er onder hoge druk water en chemicaliën op te spuiten. Hierdoor kan het gas uit de grond worden gepompt.
De methode wordt toegepast op de bestaande NAM-locatie bij Saaksum.
'Op deze manier kunnen we ook gas uit de kleinere gasvelden halen. Als je alle kleine gasvelden in Nederland bij elkaar optelt, dan is dat 30 procent van al het gas. Die velden zijn belangrijk', zegt de woordvoerder.

Grondwater?

Volgens Heeringa kunnen de chemicaliën niet in het grondwater terechtkomen: 'Er zit een honderden meters dikke zoutlaag tussen het grondwater en de vloeistof die we erin spuiten. Dat zit op drie kilometer diepte.'

Aardbevingen?

Ook is er volgens hem onderzoek gedaan naar de relatie tussen fracking en aardbevingen. 'Honderd procent uitsluiten doen we niet dat er sneller aardbevingen komen door fracking. Maar de kans is klein', zegt Heeringa.

Infoavonden

Op 1 juli organiseert de NAM een informatiebijeenkomst voor omwonenden op de NAM-locatie bij Roodehaan. Op 15 juni is in het dorpshuis van Ezinge een voorlichtingsavond voor de omliggende dorpen, onder meer met een geoloog.