Kamp: 'Winningsplan Blijham nog niet aan de orde'

© RTV Noord
'Als de NAM gas wil winnen bij een nieuw veld bij Blijham, dan moet er een winningsplan worden ingediend bij Economische Zaken. Zover is het nog niet.' Dat laat minister Henk Kamp via zijn woordvoerder aan RTV Noord weten.
Kamp reageert daarmee op de breed aangenomen motie van Provinciale Staten. De Groninger Statenleden gaven gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) vorige week de opdracht om Kamp mede te delen dat ze de aangekondigde proefboring in Blijham op dit moment
vinden. Die motie is deze week door de minister ontvangen.
'De NAM is van plan deze proefboring vanaf een bestaande winningslocatie bij Blijham uit te voeren en heeft hiervoor geen aanvullende vergunning nodig', zegt de woordvoerder van de minister.
'De zorgen die in Groningen leven zullen zorgvuldig worden meegenomen op het moment dat de NAM daadwerkelijk gas wil winnen en een winningsplan indient. En om tot een oordeel over zo'n plan te komen, zullen we advies vragen bij de provincie, gemeenten, TNO, de technische commissie bodembeweging en Staatstoezicht op de Mijnen. Ook een risicoanalyse van de NAM is daar onderdeel van.'
TNO doet op dit moment onderzoek naar de risico's van gaswinning in kleine velden.
Een deel van de Statenfracties wilde dat gasgedeputeerde Eikenaar er alles aan zou doen om de proefboring tegen te gaan. Maar alleen Partij voor de Dieren, Partij voor het Noorden, Partij van de Arbeid, Groninger Belang en de PVV steunden twee moties van dien aard.