'Don Leo' vindt het na vijftig jaar mooi geweest

Leo Beenhakker, die zijn trainerscarrière bij SC Veendam begon, hangt na vijftig jaar zijn regenjas en sigaar in de wilgen. Op 1 juli legt hij zijn taken als bestuurslid technische zaken bij Sparta Rotterdam neer.
Daarna keert hij niet meer terug in de voetbalwereld: 'Ik ben op 1 juli precies vijftig jaar actief in dit mooie circus. Het is mooi geweest', aldus de markante Rotterdammer, die een

lange staat van dienst heeft in het voetbal.

Topclubs

Zo maakte 'Don Leo' als trainer clubs als Ajax en Feyenoord kampioen. Ook trainde hij Real Madrid, waarmee hij drie keer op rij de Spaanse titel pakte en twee Spaanse bekers en de Supercup.

Veendam als bakermat

Maar het begon allemaal in Veendam, waar hij in 1968 op 26-jarige leeftijd zijn trainerscarrière begon. Daar heeft hij volgens hem het vak van trainer geleerd en in 2012 was hij nog betrokken bij de tevergeefse reddingspoging van de noodlijdende club.

Nog meer functies

Ook was Beenhakker nog bondscoach van Nederland, Trinidad en Tobago en Polen. Met die landen heeft hij twee WK's en een EK meegemaakt. Naast bondscoach en (interim-)trainer was hij ook nog technisch directeur en adviseur van verschillende clubs.

Kenmerkend

Beenhakker kon als geen ander op persconferenties zuchtend en steunend zijn verhaal doen, doordrenkt met rake oneliners. Zo bedacht hij de term 'patatgeneratie', waarmee hij eind jaren '80 profvoetballers typeerde die volgens hem niet genoeg vechtlust hadden.
Don Leo na 50 jaar uit voetbal. Mooie foto uit 1968 als trainer van BV Veendam : pic.twitter.com/CaIJ0EombG
— Martijn de Groot (@DeGrootMartijn) 2 juni 2015