Drost: 'Alle locaties onderzoeken waar met chroom-6 is gewerkt'

© RTV Drenthe
Chroom-6 kan nog steeds op depots aanwezig zijn, ondanks dat het gebruik al gestopt is. Daarom pleit letselschade-expert Yme Drost er voor om alle locaties te onderzoeken waar ooit met chroom-6 is gewerkt. Dat zei de jurist woensdag tegen RTV Drenthe.
De giftige verfstof zou op meerdere locaties zijn gebruikt, zo ook bij het voormalige NAVO-depot in Ter Apel.
Dinsdag werd bekend dat bij onderzoek bij een depot in Limburg chroom-6 werd gevonden. 'Die legervoertuigen zijn gestraald om de verf eraf te krijgen. Dat leidt tot stofdeeltjes die blijven liggen. Dus het kan er nog steeds zijn', aldus Drost. 'Het is een gevaarlijke stof die zeer gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.'

Gezondheidsklachten

Inmiddels hebben twintig oud-medewerkers van het NAVO-depot in Coevorden zich gemeld bij Drost. Ze hebben gezondheidsklachten na het werken met kankerverwekkende chroomverf. Van het NAVO-depot in Ter Apel hebben zich tientallen oud-personeelsleden gemeld die ziek zijn als gevolg van het werken met de chroomhoudende verf. 

Tweede Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het gebruik van chroomverf bij Defensie. Het Kamerdebat is aangevraagd door SP-lid Jasper van Dijk. Hij wil dat Defensie per direct stopt met het gebruik van de chroomverf.