Verzameling gereedschap krijgt tweede leven in Appingedam

Ruim dertig jaar heeft Tom Geudeker gereedschap gezocht, gespaard en verzameld. Maar nu krijgt zijn visuele handicap de overhand en moet de verzameling voor zijn eigen bestwil weg.
Geudeker schenkt zijn verzameling aan het Bronsmotoren Museum in Appingedam.

Risico

Van mini moer tot maxi bankschroef, alles mag het museum hebben. Geudeker is blij dat zijn geliefde verzameling een tweede leven krijgt in Appingedam. 'Ik heb het materiaal wel weggegeven met pijn in mijn hart hoor', zegt de verzamelaar uit Groningen. 'Maar thuis houden lukt gewoon niet meer. Ik zie heel erg slecht en het risico dat ik over een boor of iets struikel, is gewoon te groot geworden.'

'Prachtige aanvulling'

Anne Nijboer van het Bronsmotoren Museum noemt de gereedschappen een 'prachtige aanvulling' voor het museum. 'Met deze gereedschappen is in de Bronsmotorenfabriek vroeger ook gewerkt, dus vult de collectie onze eigen collectie perfect aan. Daarom wilden we het graag hebben', legt Nijboer uit.

1900

Volgens Geudeker, die vroeger een gereedschappengroothandel in Groningen had, stammen de oudste stukken gereedschap uit 1900. 'Als je sommige tangen naast elkaar legt, zie je de ontwikkeling van het gereedschap in de loop der jaren. Leuk hè?', lacht hij.

Afspraak

De gereedschapscollectie is, net als de motoren, elke zaterdag te bekijken. Echte liefhebbers kunnen ook op afspraak langskomen. En mocht u een oud tangetje over hebben, dan mag u dat altijd meenemen. 'Alles is welkom', besluit Nijboer.