Drost schrikt van aantal afwijzingen chroom-6-regeling

© ANP/Koen Verheijden
Letselschade-expert Yme Drost is geschrokken van het aantal afgewezen aanvragen voor een chroom-6-coulanceregeling.
Het ministerie van Defensie heeft tot nu toe aan 31 mensen uitbetaald, maar 191 aanvragen zijn afgewezen.

Fooi

'Ik schrik van dat aantal', zegt Drost tegen RTV Noord. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie maakte de aantallen woensdag bekend in de Tweede Kamer. Volgens Hennis zijn 232 zaken nog in behandeling. De uitkeringen variëren van drieduizend tot vijftienduizend. Het totaal uitgekeerde bedrag is nu 209.500 euro.
'Deze cijfers zeggen ook iets over het aantal mensen dat geen of nog geen aanvraag heeft ingediend', zegt Drost. 'Ik heb cliënten die dit bewust hebben laten liggen, omdat ze het bedrag een fooi vinden en wachten tot de aansprakelijkheid van de overheid wordt vastgesteld.'

Nalatig

Oud-medewerkers die nu een uitkering krijgen volgens de coulanceregeling voor schrijnende gevallen, komen nog steeds in aanmerking voor meer. Dan moet wel blijken dat Defensie in het verleden nalatig is geweest.
Veel oud-medewerkers, die RTV Noord de afgelopen tijd sprak, zitten niet zo zeer op geld te wachten Ze willen vooral dat er duidelijkheid komt over de aansprakelijkheid van de overheid.

Onderzoek RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet momenteel onderzoek naar het gebruik van en het werken met chroomverf. SP en D66 vinden dat dit niet snel genoeg gaat. Ook de VVD vindt afronding van het onderzoek voor de zomer van volgend jaar gewenst. Hennis wil het tempo graag opschroeven, maar ze wijst erop dat het RIVM onafhankelijk is.

Doekje voor het bloeden

Drost vertegenwoordigt tientallen oud-medewerkers van het voormalig NAVO-depot in Ter Apel. In de jaren tachtig en negentig is daar veelvuldig met kankerverwekkende chroomhoudende verf gewerkt. Drost noemde de coulance-regeling voor schrijnende gevallen eerder al 'een doekje voor het bloeden'.