Dierenbescherming wil negatief imago van asieldieren opkrikken

#Geefommij. Zo heet de campagne van de Dierenbescherming om asieldieren in het zonnetje te zetten.
De vakantie komt eraan en dat betekent dat de asiels binnenkort weer uitpuilen. En dus is het de hoogste tijd om het imago van het asieldier op te poetsen.

Jacky

Zo zet het asiel in Zuidwolde Jacky in de spotlights. Ze is een ruim vier jaar oude kruising Stafford en zit al tweeënhalf jaar in het asiel. In die tijd is ze een echt fitnessbeest geworden. Ze wandelt met gemak een kwartier lang op de loopband, die in de hondenhuiskamer staat.
Jacky is afgestaan door haar eigenaren, omdat die meerdere dieren in huis hebben. En andere beesten, daar heeft Jacky het niet zo op. 'Maar voor mensen is ze heel lief', zegt hondenmedewerkster Amanda Danen. 'Na een flinke wandeling of een spelletje met de bal doet ze niets liever dan tegen je aankruipen op de bank. Ze is een echte schoothond.'

Gedragsproblemen

De campagne is bedoeld om het slechte imago van dieren, zoals Jacky, te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen denkt dat asieldieren altijd gedragsproblemen hebben, maar volgens de Dierenbescherming is dat onzin.

Baasjes

Toch komen de beesten niet zomaar in een asiel terecht. 'Dat ligt meestal aan de baasjes', zegt Rony van Geuns van de Dierenbescherming Groningen. 'Een pasgeboren baby of een verhuizing kan ervoor zorgen dat het huisdier niet meer op zijn plek is en dan wordt de hond of kat afgestaan aan het asiel.'

Kattenfluisteraar

Mochten de dieren toch onaangepast gedrag vertonen, dan neemt het asiel zelf maatregelen. De honden gaan op training. Voor de de angstige katten heeft het asiel een resocialisatieafdeling met kattenfluisteraars.

Open dag

De Dierenbescherming hoopt dat mensen, die een huisdier zoeken, door de campagne ook in een asiel gaan kijken. Om Jacky en de andere dieren een nieuw baasje te bezorgen, is er zaterdag 13 juni een open dag in het asiel in Zuidwolde.