Stratenmaker stuit op eeuwenoud klooster in Rottum

Een bijzondere ontdekking woensdag in Rottum. Daar heeft een stratenmaker resten blootgelegd van een eeuwenoud klooster. De stenen zijn bijna allemaal nog heel.
Het gaat om een deel van de vloer van de voormalige kloosterkerk.
Geuzen
Het klooster is ruim achthonderd jaar geleden gebouwd. Er leefden tientallen monniken. Vlak na de Middeleeuwen is het klooster door de Geuzen in brand gestoken. Alleen een paar afbeeldingen en ooggetuigenverslagen bleven bewaard.

Puur toeval
Het is puur toeval dat Jasper Boelema uit Rottum de honderden jaren oude vloer vond.
De stratenmaker was bezig een klinkerpad aan te leggen, van de Kloosterweg naar de kerk. Er lag al wel een schelpenpad, maar daar was voor mensen met een rollator niet goed overheen te komen.

Boelema: 'Ik was hier aan het graven, en opeens zag ik een laagje met puin. Harmen, een archeoloog uit Rottum die erbij stond, zag het ook. Toen gingen we het samen even schoonmaken, rustig alle zand eraf scheppen, en toen kwamen we deze vloer tegen.'
Zjin hart ging er niet gelijk veel sneller van kloppen. 'Het is bestrating, dat zie ik elke dag,' zegt Boelema, 'maar Harmen zei dat het wel eens de vloer kan zijn van het voormalige klooster'.

Weinig kloosters

Archeoloog Jos Stöver van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft donderdag vastgesteld dat het daadwerkelijk om een deel van de oude kloostervloer gaat.
Stöver vindt het een mooie vondst: 'We hebben in Nederland heel weinig kloosters over. Het enige wat we over hebben zit in de grond. En het is hartstikke leuk dat van die ondergrondse restanten plotseling iets tevoorschijn komt.'
Snel
De opgravingen zijn vlak voor de huidige kerk van Rottum gedaan. De vloer wordt niet verder afgegraven. 'Als je het open laat wordt het aangetast door het weer, en dat willen we niet', vertelt stratenmaker Boelema.

Wie het nog even wil zien, moet dus snel zijn. Over een paar dagen wordt het gat met de vloer weer dichtgegooid.