Weer explosief bij Jumbo-supermarkt in Groningen

Zondagavond 31 mei, kwart voor twaalf. Bij de Jumbo-supermarkt aan het Overwinningsplein in Groningen hoort een buurtbewoner een harde knal. Later blijkt dat een ruit en een kozijn zijn beschadigd. De politie stelt vast dat de oorzaak een 'projectiel' is.
Jumbo-werknemers die de volgende dag de ravage aantreffen houden het eerst nog op een 'gewone' vernieling. Op camerabeelden is echter te zien dat iemand in het donker iets neerlegt bij de supermarkt. Even later ontploft het. Ook dat is op beeld vastgelegd.

Tweede maal

Het is de tweede keer binnen een maand dat een Jumbo in Groningen het doelwit is. Drie weekenden eerder, in de nacht van 8 op 9 mei, vindt een voorbijganger een explosief bij het filiaal aan de Wilheminakade. De bom is op tijd onschadelijk gemaakt. Daardoor is erger voorkomen.

Na sluitingstijd

De politie gaat ervan uit dat er een verband bestaat tussen de twee incidenten. Beide keren is het explosief 's avonds na sluitingstijd geplaatst. Daarom denkt de politie dat de dader er niet op uit is slachtoffers te maken, maar om schade aan te richten.
Er zijn maatregelen genomen 'met het oog op de veiligheid in de nachtelijke uren'. Wat voor maatregelen dat zijn, maakt de politie niet bekend.

Getuigen gezocht

De politie zoekt voorbijgangers en buurtbewoners die zondagavond 31 mei rond 23.45 uur bij de supermarkt aan het Overwinningsplein iets verdachts hebben gezien.
De zaak heeft voor de politie hoge prioriteit. Twintig rechercheurs houden zich ermee bezig.
Dinsdag 9 juni worden de beelden van de bewakingscamera's getoond in het tv-programma 'Opsporing Verzocht'.