'Stikstoffabriek maakt niet meer geluid dan een koelkast'

De politiek in Menterwolde staat overwegend positief tegenover de komst van een grote stikstoffabriek in de Tussenklappenpolder bij Zuidbroek. Dat bleek donderdagavond, toen de Gasunie tekst en uitleg kwam geven in het gemeentehuis in Muntendam.
Minder gas

De stikstoffabriek is nodig omdat er steeds minder gas uit het Groningenveld kan worden gehaald. De productie is door de aardbevingen bovendien teruggeschroefd.
Er wordt daarom meer gas geïmporteerd uit het buitenland. Dat buitenlandse gas is net als het gas uit de kleinere gasvelden anders van samenstelling dan het 'Groninger' gas. Lastig, want onze cv-ketels en gastoestellen zijn juist op dat Groninger gas afgestemd.

10 miljard kubieke meter

Door stikstof bij te mengen krijgt dat andere gas dezelfde eigenschappen als het Groningse, en kan het overal in Nederland worden gebruikt. De stikstof dat daarvoor nodig is komt uit Zuidbroek, waar al een stikstoffabriek staat.
De nieuwe fabriek wordt ongeveer tien keer zo groot. Daarmee kan de Gasunie straks per jaar tien miljard kubieke meter gas extra geschikt maken voor huishoudelijk gebruik in Nederland.

'Geen overlast'

De nieuwe fabriek omvat onder meer drie torens van 50 meter hoog. De installatie staat op minimaal 750 meter van bebouwing. Afgezien van de bouwwerkzaamheden zullen omwonenden weinig last hebben van de nieuwe installatie, volgens de Gasunie. 'De fabriek maakt niet meer geluid dan een koelkast in je huiskamer, die je soms hoort', zegt woordvoerder Gerben van Dijk van de Gasunie.
Er is in de ruime omgeving gezocht naar geschikte locaties. Daarbij waren ook de gemeenten Oldambt en Veendam in beeld. UIteindelijk bleek Zuidbroek het meest geschikt te zijn.

Haast

Er is haast geboden, omdat de fabriek naar verwachting al in 2020 moet kunnen draaien.
De bouw valt daarom onder de Rijkscoördinatieregeling. Daardoor zijn de bezwaartermijnen - en procedures korter.