Cunera over windmolens bij Meeden

Het programma Cunera gaat zondag 7 juni over Meeden. Het dorp is in rep en roer door de plannen voor een windmolenpark.
In 2020 moet 14% van de energie die we in Nederland gebruiken opgewekt worden door windmolens of zonnepanelen. Groningen draagt daar onder meer aan bij met een windmolenpark in de Veenkoloniën.

Windmolenpark bij Meeden

Er zijn verschillende varianten maar de provincie heeft een voorkeur voor een windmolenpark ongeveer een kilometer ten Noorden van Meeden, met 35 windmolens aan weerszijde van de N33. Op die locatie hebben de minste mensen last van de windmolens.

Imagoschade

Cunera is in Meeden bij makelaar Wiebe Feenstra. Hij merkt dat de huizenverkoop in Meeden te leiden heeft onder de windmolen problematiek. "Dat is slecht voor het imago ", zegt hij, "en dat imago wás al slecht vanwege de aardbevingsproblematiek". Feenstra heeft niets tegen windmolens, maar wel tegen de manier waarop het plan tot stand is gekomen, zonder inspraak van dorpsbewoners.

Geluidsoverlast

Siep van der Velde is eigenaar van zorgboerderij De Velduil in Meeden. Hij heeft zich aangesloten bij actiegroep Storm Meeden en wil zich met hand en tand verzetten tegen de komst van de windmolens dicht bij het dorp. Hij is vooral bang voor geluidsoverlast, niet alleen voor zichzelf maar vooral voor z'n cliënten. Hij vindt dat de windmolens op minimaal 2 kilometer buiten het dorp moeten staan.

Boeren

De boeren die geld verdienen aan de windmolens zijn in het dorp de gebeten hond. Op protestborden werden zij uitgemaakt voor landverraders. We hebben diverse boeren benaderd om in onze uitzending hun kant van het verhaal te doen. Geen van de boeren wilde praten voor de camera.

Boer buiten beeld

Een boer die mogelijk windmolens op zijn land krijgt zegt tegen Cunera (zonder camera er bij) dat eerst de rust moet terug keren in het dorp. Hij verwijt de actievoerders dat ze niet met de boeren om tafel willen en is in z'n wiek geschoten over de protestborden. "Maar ik zeg daar verder niets over, daar sta ik boven" aldus de boer. Overigens heeft hij de molens ook liever verder weg van het dorp, "ik kijk er zelf ook tegen aan".
Het programma Cunera zie je iedere zondagavond na Noord Vandaag. Vanaf ongeveer 18.10, herhalingen ieder half uur. je kunt het programma ook bekijken via onze app's of rtvnoord.nl.