Liveblog: Bommelding bij Jumbo Euroborg blijkt loos alarm (gesloten)

Bij de Jumbo in de Euroborg is zaterdag niets gevonden. De supermarkt werd 's middags om half één ontruimd na een bommelding. Tot half elf 's avonds waren bomverkenners van de politie aan het zoeken naar een mogelijk explosief.
Het liveblog is inmiddels gesloten. Lees hieronder alles terug:
23:38 uur Het is weer rustig bij de Jumbo in de Euroborg, daarom sluiten we dit liveblog. Houd onze site en onze app in de gaten voor de laatste ontwikkelingen rondom de Jumbo's in Groningen en al het andere nieuws uit Stad en Ommeland.
23:01 uur De politie houdt zondag om 10:00 uur een bijeenkomst voor omwonenden van de Euroborg. Burgemeester Peter den Oudsten vertelt hierin wat er zaterdag allemaal is gebeurd. De bijeenkomst wordt gehouden in de kantine van de Sociale Dienst van de gemeente Groningen. De Sociale Dienst zit in het nieuwe gebouw tegenover station Europark.

22:34 uur De politie heeft tien tips gekregen na het tonen van de beelden van de man die de bom plaatste bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. De tips worden meegenomen in het onderzoek.
22:32 uur De omgeving van de Jumbo is weer vrijgegeven. Iedereen kan het gebied weer in en uit.
22:17 uur De bomverkenners hebben niets gevonden bij de Jumbo Euroborg. Dat meldt de politie. Het verscherpt toezicht blijft wel van kracht.
22:05 uur Om 22:40 uur is er een nieuwe tv-uitzending van Noord Vandaag. De uitzending is vanwege de bommelding bij de Jumbo Euroborg extra lang.
21:11 uur De Wolff-bioscoop blijft de hele avond dicht. Mensen die al een ticket voor deze avond hebben gekocht, kunnen mailen naar wolffgroningen@wolff.nl. Iedereen krijgt het aankoopbedrag terug, garandeert de bioscoopketen.
20:24 uur De bomverkenners hebben nog niets gevonden bij de Jumbo, meldt de politie. Ze blijven zoeken. Volgens de politie kan het zijn dat een boze medewerker of ex-medewerker van de Jumbo achter de acties zit: 'Dat is een van de scenario's in het onderzoek.'
19:42 uur De ME komt politie-agenten aflossen die al de hele dag het afgezette gebied bewaken. Het kan namelijk nog wel uren duren, zegt verslaggever Carl Hoekstra. Hij staat bij het afgezette gebied.
18:59 uur Bomverkenners zijn nog steeds aan het zoeken naar een explosief. De politie weet niet hoelang het onderzoek nog gaat duren.
17:24 uur De politie heeft de beelden van de man die een explosief heeft geplaatst bij de Jumbo aan het Overwinningsplein vrijgegeven. Bekijk de beelden hier.
16:34 uur Het afgezette gebied is verruimd. Het gedeelte tussen de N7 en Station Europapark is afgesloten. De Jumbo, het wokrestaurant, het casino, de bioscoop, het Alfa-College en stadion Euroborg zijn ontruimd. De Stoker en de Brander, de twee flats bij de Euroborg, zijn niet ontruimd. De bewoners mogen de flats gewoon in en uit. Ze kunnen alleen niet bij hun auto, omdat de garage is afgezet.
16:03 uur De bomverkenners zijn het pand in. Ze moeten 4.000 vierkante meter onderzoeken. Volgens de politie kan het nog wel enkele uren duren voordat bekend is of er een explosief in de Jumbo ligt of niet.
15:35 uur De Explosieven Opruimings Dienst is gearriveerd bij de Jumbo. De bomverkenners bedenken een strategie hoe ze het beste de supermarkt kunnen doorzoeken. Ze gaan op zoek naar een verdacht pakketje. Het is nog niet duidelijk of er daadwerkelijk een explosief in de winkel ligt. Uit voorzorg staan voor de zekerheid ambulances en brandweerauto's voor de ingang van de Jumbo.
14:38 uur De bomverkenners zijn om 15:15 uur bij de Jumbo Euroborg. Pas als ze iets vinden komen medewerkers van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD).
#Jumbo #Boumaboulevard Bommelding geweest bij #Jumbo. Bomverkenners onderweg. Zijn om circa 15.15 u aanwezig.
— Politie Groningen (@polgroningen) June 6, 2015
14:36 uur De Boumaboulevard is afgezet, meldt de politie. Het verkeer kan wel via de voormalige ringweg N7 en de snelweg A7. Het verkeer wordt omgeleid.
14:27 uur Volgens de politie heeft de bommelding bij de Jumbo Euroborg nog geen gevolgen voor andere Jumbo's in Groningen. Wel zijn sinds donderdag extra veiligheidsmaatregelen genomen. Ook krijgen medewerkers van andere Jumbo's in Groningen een ontruimingsinstructie. 14:09 uur Mensen die hun auto in de parkeergarage hebben staan kunnen niet weg. Ook de parkeergarage is op last van de politie afgesloten. Wanneer deze mensen weer bij hun auto kunnen is onbekend.
14:06 uur De politie geeft waarschijnlijk eerder beelden vrij van de mogelijke verdachte die eerder bij de Jumbo aan het Overwinningsplein iets neerlegde. De beelden worden opgepoetst zodat deze persoon beter is te herkennen.
14:00 uur Volgens de politie is er een bommelding gedaan. Of er daadwerkelijk een explosief in de supermarkt ligt is nog onbekend. Het wachten is op bomverkenners van de EOD.
13:53 uur De afzetting wordt naar achteren geplaatst. Waarom dat gebeurt is nog onbekend. De aanwezige pers moet naar een persvak.
12:50 uur Twitteraar Rianne Schuurman is erbij en streamt live met Periscope. Bekijk het hier.
12:37 uur De politie en brandweer hebben opgeschaald naar grip 1. Dat betekent dat de leidinggevenden van de hulpdiensten ter plekke nauw met elkaar samenwerken.

Explosieven

Bij de Jumbo aan het Overwinningsplein en de Jumbo aan de Wilhelminakade zijn deze maand twee explosieven gevonden. Afgelopen zondag ontplofte een bom bij de vestiging aan het Overwinningsplein. Niemand raakte daarbij gewond, er raakte wel een raam beschadigd. De bom bij de Jumbo aan de Wilhelminakade ging niet af.
Of het bij de Jumbo Euroborg ook om een explosief gaat is nog onduidelijk.

Overeenkomsten

De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. De politie houdt er 'serieus rekening mee' dat deze zaken met elkaar te maken hebben, zegt een woordvoerder. Er zijn volgens hem meerdere overeenkomsten. Zo werd het explosief in beide gevallen 's nachts geplaatst en was in beide gevallen een Jumbo-supermarkt het doelwit.
Verdachte
Er zijn camerabeelden waarop iemand is te zien die iets neerlegt bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. Of het gaat om degene die de explosieven heeft geplaatst is nog niet duidelijk.
Slachtoffers
Het explosief dat zondag werd neergelegd was volgens de politie minder zwaar dan de bom die eerder aan de Wilhelminakade werd gevonden. Die bom was volgens de politie zwaar genoeg om voor veel schade en mogelijk ook slachtoffers te zorgen.

Schade

Omdat beide incidenten 's nachts plaatsvonden, vermoedt de politie dat de verdachte niet uit is op het maken van slachtoffers, maar op het veroorzaken van schade aan gebouwen.
1/2 dreigingsmelding bij #Jumbo #Boumaboulevard #Groningen Jumbo wordt ontruimd. Persvoorlichter gaat ter plaatse. Persalarm gegeven. — Politie Groningen (@polgroningen) June 6, 2015
#Jumbo Groningen Euroborg wordt ontruimd! Niet bekend waarom maar alle klanten worden opgeroepen nr buiten te gaan ... — Rianne Schuurman (@rianneschuurman) June 6, 2015

Wat we hier eerder over meldden: