Special Olympics: 'Meedoen is belangrijker dan winnen'

Goud, zilver en brons. Daar draaide het zaterdag wel en niet om tijdens de Special Olympics Regionale Spelen in Groningen. Op het ACLO-sportcomplex streden ruim vijfhonderd verstandelijk gehandicapte sporters voor het ere-metaal in verschillende takken van sport.
En zoals altijd geldt bij de Special Olympics, meedoen is misschien wel belangrijker dan winnen.

Verstandelijke beperking

Voor de vierde keer werden de Special Olympics Regionale Spelen georganiseerd door Stichting De Brug in Groningen. Het evenement vindt om de twee jaar plaats en er mogen alleen sporters meedoen met een verstandelijke beperking.

'Goed verdedigen'

Dirk uit Haren speelt in het G-team van hockeyclub GHHC en weet precies wat hij moet doen om zijn team op nummer één te krijgen. 'Goed verdedigen, dan kan niemand door en winnen we', lacht de hockeyer.

Strijden op het eigen niveau

Een van de belangrijkste kenmerken van de Special Olympics is dat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan strijden voor een medaille. Daarom is er ook gedacht voor de sporters die naast een verstandelijk beperking ook een lichamelijke handicap hebben. Voor hen is het Motorisch Activiteiten Programma ontwikkeld.

Intensieve begeleiding

'In dit programma worden de deelnemers zeer intensief begeleid', zegt Mariska Zwartsenburg, coördinator van de Special Olympics Regionale Spelen. 'We hebben soms wel drie begeleiders op één sporter. Maar we vinden het belangrijk dat ook deze doelgroep gewoon lekker mee kan doen'.

Bowlen

Een voorbeeld van zo'n sport in het Motorisch Activiteiten Programma is bowlen. De sporters kunnen dan via een speciale stang een bal laten lanceren. Deze wordt goed gemikt, zodat er kegels omvallen en punten worden verdiend.

'Ik zie dat ze geniet'

Voor de spastische Tjitske uit Grootegast is het speciale programma een uitkomst. Haar moeder Sjoukje legt uit: 'Ze zeggen wel eens, wat kunnen deze mensen nou nog? Ik vind het geweldig dat Tjitske toch mee kan doen op deze manier. Ik zie aan haar dat ze geniet, ze lacht en zegt: 'ik ook meedoen'. En daar draait het om, Tjitske doet ook mee. Dat is fantastisch.'