Première Borgen is jaar voor dato bijna uitverkocht

De première van het stuk Borgen van het Noord Nederlands Toneel (NNT) in maart 2016 is bijna uitverkocht. Alleen de cast van het tien uur durende stuk is nog niet rond. Daarom waren er zaterdag audities voor kindacteurs in de Machinefabriek in Groningen.
Borgen is de toneelbewerking van de gelijknamige Deense politieke televisieserie. Voor het toneelstuk was het NNT op zoek naar 7-jarige tweelingen om de rol van Magnus, zoon van de hoofdpersoon, te vertolken.

Wisselen

Omdat jonge kinderen maar een paar uur per dag op het podium mogen staan, is het NNT gedwongen met tweelingen te werken. 'Ze moeten omwisselen, zonder dat het publiek het door heeft', legt regisseur Ola Mafaalani uit.
Bij de audities zaterdag leert Mafaalani de jongetjes Elmer en Sjoerd uit Groningen spelenderwijs hoe ze moeten acteren. 'Als je zegt dat je niet naar school wil en je lacht, dan geloof ik je niet', vertelt ze Sjoerd in de toneelzaal.

Relatie met ouders

Mochten de twee het worden, dan zijn de jongens nog wel even bezig. 'Ze moeten een relatie krijgen met hun ouders.' Mafaalani bedoelt de acteurs die de ouders van Magnus spelen in Borgen. 'We hebben straks speelgoed en ze eten samen. Als ze vallen, mogen alleen de ouders in het stuk ze troosten.'
De première is op 12 maart in de Stadsschouwburg in Groningen. De daaropvolgende weekenden trekt de voorstelling door het land.