Directeur NAM laat verstek gaan bij rechtszaak

Directeur Gerald Schotman van de NAM is niet aanwezig bij de rechtszaak, die Groninger woningeigenaren en -corporaties hebben aangespannen tegen de NAM. De zaak dient maandag voor de rechtbank in Assen.
'Hij vindt het kennelijk niet belangrijk. Dat stuit veel mensen weer tegen de borst', zeggen de advocaten van de stichting Waardedaling door Aardbevingen Groningen (WAG), waarin de woningeigenaren zich hebben verenigd.
Volgens de advocaten neemt de NAM de bewoners van het Groningse bevingsgebied niet serieus en schuift het bedrijf alles af.

Directeur Aardbevingen

De NAM laat weten dat Schotman de rechtszaak op afstand volgt. Directeur Aardbevingen Martijn Verwoerd is wel namens de NAM aanwezig in de Asser rechtbank.

Compensatie vooraf

De inzet van de megazaak is de waardedaling van honderdduizend woningen in het bevingsgebied als gevolg van aardbevingen door gaswinning. Volgens de WAG wordt er in delen van Groningen nauwelijks nog een woning verkocht.
Twaalf woningcorporaties en 900 particuliere huizenbezitters willen dat de NAM de waardedaling op voorhand compenseert, ook als een woning geen schade heeft opgelopen. De NAM weigert dat en wil pas betalen als een woning wordt verkocht.

Ontkennen

Volgens de advocaten van de WAG moeten bijna 170.000 woningen in het gebied worden versterkt en is de veiligheid van hoge appartementengebouwen in het geding. Woningcorporaties lijden direct en indirect schade door de daling van de WOZ-waarde, omdat die is gekoppeld aan de huur.
Als de corporaties financieel worden geraakt, heeft dat ook consequenties voor veelal sociaal zwakke huurders, stellen de advocaten. 'De NAM kan niet blijven ontkennen dat aardbevingen schade veroorzaken.'
De zaak zal waarschijnlijk de hele dag duren. De uitspraak wordt pas na de zomervakantie verwacht.