V&D en vakbonden hebben een nog onbekende bemiddelaar

© Archief FPS/Jos Schuurman
De directie van V&D en de vakbonden hebben een bemiddelaar gevonden. Deze moet de onderhandelingen tussen beide kemphanen uit het slop trekken. Ze ruzieën over een omstreden loonkorting.
Radiostilte

V&D en de vakbonden willen de naam van de mediator nog niet noemen, eerst moeten ze nog een overeenkomst tekenen onder meer over hoe het proces zal verlopen, vertelt FNV-onderhandelaar Niels Suijker.
Pas wanneer de bemiddelaar begint, zal de naam dus bekend zijn, zegt hij. Dat zal vermoedelijk in de loop van deze week zijn. Partijen zullen vervolgens radiostilte in acht nemen.

Gerechtshof

De zoektocht naar een geschikte bemiddelaar begon eind vorige maand. V&D en de vakbonden stonden toen in hoger beroep voor het gerechtshof. Die gaf de kemphanen tot eind deze maand de tijd om er samen uit te komen.
Het vinden van een bemiddelaar duurde wat langer dan gedacht, beaamt Suijker.

Mijlenver uit elkaar

De warenhuisketen en de bonden zijn al maanden met elkaar in conflict over de salarisverlaging die V&D wil doorvoeren. In februari verbood een rechter het winkelbedrijf in een kort geding om zomaar te snijden in de lonen van zijn personeel.
V&D, dat per se wil korten, tekende beroep aan. Pas na aandringen van het gerechtshof in Amsterdam besloten de partijen vorige week weer met elkaar om tafel te gaan.
Of ze er snel uit zullen komen, valt te betwijfelen. De standpunten liggen nog mijlenver uit elkaar. 'We gaan positief de onderhandelingen in, maar er zijn nog grote stappen te maken', aldus Suijker.

Verlies

V&D lijdt al zeker twintig jaar verlies. Het concern denkt met een strategie die onlangs is gepresenteerd, toch weer financieel gezond te worden. Onderdeel daarvan: tien miljoen euro besparen op loonkosten. Linksom of rechtsom. Oftewel: via een loonoffer of door ontslagen.