Vrouwenvoetbal: Hans Nijland, pak de handschoen op!

Met zo'n 140.000 leden en een eigen profcompetitie neemt vrouwenvoetbal in Nederland serieuze vormen aan. Oranje is het WK in Canada goed begonnen met een 1-0 zege op Nieuw-Zeeland. Wordt het in Nederland tijd voor de volgende stap? Moet elke profclub een vrouwentak krijgen, FC Groningen voorop?


Verplichte bijdrage
Hans Nijland krijgt dit er natuurlijk nooit door. De supporters zien hem aankomen. Ja jongens, die spits komt er niet, want onze vrouwentak moet ook weer op pad komend seizoen. Nee, de enige manier waarop vrouwenvoetbal een volwaardige plaats op topniveau kan innemen in Nederland is als de KNVB de clubs in de eredivisie bijvoorbeeld verplicht stelt minimaal een bedrag van 5 procent van hun begroting aan te wenden voor een vrouwenelftal.

Ik zou hier voorstander van zijn en verwacht dat vrouwenvoetbal een vlucht gaat nemen. Waarom zou vrouwenvoetbal niet net zo'n status op kunnen bouwen als bijvoorbeeld vrouwenhockey? Met sterren als Vivianne Miedema en Anouk Hoogendijk zijn de ingrediënten aanwezig.
William Pomp is journalist bij het Dagblad van het Noorden


Vrouwen moeten het zelf doen
Nicole Delies is pas 34 jaar, maar wordt al jaren gezien als een trendsetter in het vrouwenvoetbal. Twintig jaar geleden zat het vrouwenvoetbal nog in de Middeleeuwen. De ontwikkelingen zijn sinds die tijd enorm. Op alle vlakken is het spel er op vooruit gegaan. Vooral ook omdat de speelsters veel en veel beter zijn geworden.

140.000 georganiseerd voetballende vrouwen! Er is een enorme basis. De vrouwen moeten zelf de volgende stap zetten en daarbij niet leunen op bestaande profclubs. Die zijn totaal niet in vrouwen geïnteresseerd. Het is alsof ze de nichtjes van drie moeten bezighouden. Daar zijn onze vrouwenvoetballers veel te goed voor. En te trots hoop ik.
Anjo Mekel is basketbalcoach


Vrouwenvoetbal is top
'Natuurlijk zijn we voor vrouwenvoetbal', zal Hans Nijland beweren als hem wordt gevraagd naar de kans of de FC zal starten met een vrouwentak. 'Maar', zal de koopman vervolgen, 'Het gaat natuurlijk wel om de pegels. En die hebben we komend seizoen keihard nodig voor de (mannen) Europacup reizen naar Moldavië, Oezbekistan en Finland.' Gemiste kans. Vrouwenvoetbal is namelijk top.

Tip aan Hans: start het vrouwenvoetbal op bij de jeugd, speel eerst met gemengde teams (er zijn takken van sport waar dit prima werkt) om uiteindelijk in 2021 de BeNe League te winnen. En dan voor de after party weer met zijn allen naar de Poelestraat, Bar Female Players.
Kees Vlietstra is sportconsulent, trainer en oud-korfbalinternational


Kom op, Hans Nijland!
Vrouwenvoetbal heeft zich de laatste jaren in Nederland behoorlijk ontwikkeld, maar nog niet voldoende om echt serieus genomen te worden. De meeste Nederlandse vrouwen missen (nog) de motoriek. Daardoor ziet het er vaak technisch belabberd uit. Dat lijkt me een kwestie van tijd en geld (investeren). Daarvoor mag het betaald mannenvoetbal zich best hard maken, maar dan wel gezamenlijk.

Wie pakt de handschoen op? Hans Nijland, waarom niet? De mannen van de FC zullen nooit kampioen worden, bij de vrouwen is die kans veel groter. Europees voetbal, allemaal leuk en aardig. Het kampioenschap daar gaat het om. We zijn de beste van Heerenveen, Amsterdam, Rotterdam. Ik hoor het Nijland al roepen voor een volle Grote Markt.
Frederick Stokker is coördinator sport en presentator bij RTV Noord
Ik vind het helemaal niks
Mijn vrouw onder de koffie: 'John wat vind jij van dat damesvoetbal?' Ik zei 'het is niks, wordt niks en zal nooit wat worden. Ik heb er niets mee. En ik bedoel dat niet denigrerend, maar loop er niet warm voor. Voetbal is voor mannen, fysiek is het te slap, tempo te laag en technisch brengt het te weinig, op een enkeling na.

Maar dat is mijn mening, voor mij mogen ze voetballen tot ze een ons wegen en hun plezier eruit halen, maar ik krijg er geen opvlieger van”. “Mijn vrouw: “moet je een kopstoot? “
John Schurer is voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen
Meer over dit onderwerp:
sport opinie beterweters beterweterssport
Deel dit artikel:

Recent nieuws