Dit moet je weten over de Jumbo-bedreigingen

Drie bommeldingen in vier weken, en drie keer bij supermarkt Jumbo. De politie staat op scherp, maar er is nog geen verdachte opgepakt. Donderdag 9 juli waren nieuwe ontwikkelingen in de zaak. Wat weten we tot nu toe?
Dit bericht wordt naar aanleiding van de actualiteit bijgewerkt. Laatste update: donderdag 9 juli

Waar en wanneer waren de bedreigingen?

Wilhelminakade, 8 mei

In de nacht van 8 op 9 mei vindt een voetganger een verdacht pakket bij de Jumbo aan de Wilhelminakade. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ontdekt dat er inderdaad een explosieve stof in het pakket zit en maakt de bom onschadelijk. Later blijkt dat de bom sterk genoeg is om slachtoffers te kunnen maken.

Overwinningsplein, 31 mei

Zondagavond, kwart voor twaalf 's nachts. Een harde knal bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. Er is schade aan een ruit en een kozijn. De verdachte en de ontploffing zijn vastgelegd door de bewakingscamera's van de supermarkt.
De politie legt een verband tussen de tweede incidenten. Op dit moment gaat de politie ervan uit dat de dader geen slachtoffers wil maken, omdat de incidenten in de nacht gebeuren. Er worden veiligheidsmaatregelen genomen.
Euroborg, 6 juni
Zaterdagmiddag, half één 's middags. Er komt een dreigbrief binnen bij Jumbo Euroborg. De politie staat al op scherp en treedt direct op. Klanten in de supermarkt moeten hun boodschappen laten staan en direct naar buiten, sporters in Plaza Sportiva staan in hun sportkleding op straat en ook Wok Euroborg wordt ontruimd. Later wordt de hele Boumaboulevard afgesloten.
Om tien uur 's avonds is de EOD klaar met het doorzoeken van de supermarkt. Er wordt niets gevonden.

Wat doet de politie?

Na het eerste incident worden twintig rechercheurs ingezet om de dader te vinden. Ze spreken onder meer met 400 mensen, maar er wordt niemand aangehouden.
De politie adviseert Jumbo-klanten om gewoon boodschappen te blijven doen bij hun supermarkt. Hoewel de politie uiterst alert is, kan een nieuw incident niet worden uitgesloten.
Nieuwe aanwijzingen
In de uitzending van 'Opsporing Verzocht', dinsdagavond 9 juni, heeft de politie foto's vrijgegeven van een witte emmer waarin het explosief is vervoerd dat begin vorige maand werd gevonden bij de Jumbo aan de Wilhelminakade in de stad.

En de politie heeft nog een ander belangrijk spoor. Een getuige heeft op de avond van het incident aan de Wilhelminakade een Suzuki Swift gezien. De kleur is onbekend, maar het is waarschijnlijk een model van na 2005. De politie weet nog niet of de bestuurder iets met de zaak te maken heeft, maar wil graag weten wie er in de auto zat.
Woensdag 9 juli vertelden twee bellers in het Radio Noord-programma Altijd Wat Anders onafhankelijk van elkaar dat de politie op zoek is naar een kookwekker. De politie bevestigt dat ze op zoek is naar een kookwekker in die zaak, maar wil er verder weinig over kwijt.

Jumbobomber blijkt afperser

De Jumbobomber wil geld hebben van de supermarktketen, maakt de politie bekend op 13 augustus. Hij eist een aanzienlijk bedrag in bitcoins, een digitale geldeenheid. De politie denkt dat de dader een man is tussen de 20 en 40 jaar oud die in de stad Groningen woont of verblijft en schakelt het publiek om uit te kijken naar de man.
Een dag later wordt een Jumbo-filiaal in Rosmalen ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje.

Wraak

18 augustus: Veel burgers die meedenken over de Jumbo-zaak denken dat het motief wraak is.

Opsporing Verzocht

Het TV-programma Opsporing Verzocht besteedt op dinsdag 1 september aandacht aan de Jumbozaak. Inmiddels zijn er 465 tips binnengekomen bij de de politie.

Hoe herken je de verdachte?

De politie geeft beelden vrij waarop is te zien hoe de verdachte de bom neerlegt bij Jumbo aan het Overwinningsplein. Later gaat de bom af. De beelden worden door de politie verbeterd en vrij gegeven. Dit is tot dusver het enige beeld dat van de verdachte bekend is.
Denkt u iets te weten over de bedreigingen?

U kunt contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem (0900-7000) of de Criminele Inlichtingen Eenheid (079 34 58 999).


>> Lees wat RTV Noord nog meer schreef over het Jumbo dossier:

-
(2 juni)

-
(4 juni)

-
(6 juni)