Steeds meer vrouwen gaan op jacht

De vrouwelijke jager is in opmars. Wie dacht dat geweren en pistolen alleen het domein waren van mannen heeft het mis. Het aantal vrouwelijke jagers is nog nooit zo groot geweest als dit jaar.
Om op wild te mogen schieten, moet er wel een opleiding worden gevolgd. Het diploma wordt alleen uitgereikt aan degenen die geslaagd zijn voor de vier onderdelen van het wettelijk verplichte jachtexamen: hagelschieten, kogelschieten, theorie en veiligheid.

Schietcentrum

Dat gebeurt onder meer in Nieuwe Pekela bij schietcentrum Vulpes Vulpes. Daar zijn onder meer Phine Brouwer en Paulien Nieuwold bezig om de fijne kneepjes van het jagersvak onder de knie te krijgen. De dames zijn zich ervan bewust dat er op jagen nog steeds een taboe rust. Maar de passie voor het buitenleven overwint alles.

Kritisch

'Vrouwen willen gewoon hetzelfde doen als mannen. In het begin zijn de mannen wat kritisch, maar als ze ons zien schieten denken ze 'hé die mag wel met ons meedoen'. Het is gemengder geworden en ik denk dat het een goede ontwikkeling is', zegt Brouwer.