Acht aanhoudingen en ruim drie ton in beslag genomen bij hennepactie

De politie heeft dinsdag bij de grote anti-drugsactie in de provincie Groningen acht personen aangehouden en onder meer ruim 300.000 euro, meerdere auto's en computerapparatuur in beslag genomen.
Er is op zestien locaties, waaronder in de stad Groningen, Winsum en Veendam een inval gedaan.
De politie kwam in actie na een tip over een mogelijke hennepkwekerij een loods op bedrijventerrein Het Aanleg in Winsum. Bij het onderzoek is niet alleen aandacht besteed aan de kwekerij zelf, maar ook aan de mensen er omheen die het meeste geld verdienden.

Woonwagenkamp

Dat leidde dinsdag ook tot invallen op en bij woonwagenkamp De Kring in Groningen. De eigenaar van de loods is ook op gepakt. De 45-jarige eigenaar wordt gezien als de facilitator van de hennepteelt
Tijdens de invallen kreeg de politie ondersteuning van een geldhond en een flexibel searchteam van Defensie.

Growshop
De politie deed dinsdag later op de dag een inval bij een growshop aan de Wasaweg in Groningen. Daar is een behoorlijke hoeveelheid goederen aangetroffen die gebruikt worden in de hennepteelt. Sinds 1 maart van dit jaar zijn voorbereidingshandelingen voor de hennepkweek strafbaar. Dat is de reden dat al deze goederen in beslag zijn genomen en worden vernietigd.

Tweede onderzoek

De politie heeft aan de Peizerweg ook een inval gedaan in een woning. Daar werden zo'n 3000 hennepstekjes en tachtig moederplanten aangetroffen. Bij de politie was informatie binnen gekomen over de hennepkwekerij.
Hoewel het pand tegenover het woonwagenkamp staat, gaat de politie uit van twee afzonderlijke onderzoeken. Behalve een inval in de woning is er ook in de woningen van de verdachte een zoeking gedaan. Daarbij is beslag gelegd op ruim 20.000 euro, een vuurwapen en een stroomstootwapen. Ook is beslag gelegd op een woning.
Het onderzoek naar de aangehouden verdachten in beide onderzoeken wordt voortgezet. Alle verdachten zijn opgesloten voor verhoor. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.