Groningen geeft zwerfkeien terug aan Drenthe

© Geopark de Hondsrug
Ze waren jarenlang 'op bezoek' in onze provincie, maar nu zijn ze weer terug op hun geboortegrond: drie Drentse zwerfkeien. Ze zijn gevonden bij het Noorderplantsoen en in de bouwputten van het Groninger Forum en de parkeergarage aan het Damsterdiep.
De keien zijn in het verleden in grote aantallen van Drenthe naar Groningen gebracht om wegen te maken. De stad Groningen heeft ze gevonden tijdens de bouwprojecten.
Drieluik
Beeldhouwer Derk den Boer heeft de drie keien in het Hunebedcentrum nu bij elkaar gezet. Ze vormen samen het kunstwerk het Gronings drieluik, oftewel 'Gronings onderonsje'.

Terug
Mogelijk gaan de stenen op termijn weer terug naar onze provincie. Sinds april dit jaar maakt de gemeente Haren en een deel van de gemeente Groningen deel uit van Geopark de Hondsrug. Volgens het centrum kan het daarom goed zijn dat het kunstwerk wordt overgeplaatst naar de Stad.

Geopark

Natuurgebied De Hondsrug werd in de laatste twee ijstijden gevormd en strekt zich uit van Groningen tot Emmen. Het gebied heeft sinds twee jaar de status 'Geopark'. Een geopark is een gebied met één of meerdere plekken die van wetenschappelijk belang zijn.