Groningse machinist wil NS-directeur worden

'De beste stuurlui staan aan wal.' Dat dacht tenminste machinist Jos van der Veen uit Groningen. Hij is een actie gestart om voor één jaar directeur te worden bij de Nederlandse Spoorwegen (NS).
De voormalige NS-directeur Timo Huges is vrijdag opgestapt. Dat deed hij na ongeregeldheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Zijn voorganger Bert Meerstadt stapte één jaar geleden op na het Fyra-debacle.
Van der Veen wil Huges nu dus opvolgen. Hij heeft de pagina 'MeesterJos als NS directeur voor 1 jaar' zondag aangemaakt. Hij heeft al ruim 250 likes. 'Vandaag zat ik weer op de bok. Collega's reageerden heel positief. Ze zeiden: 'Mijn stem heb je!'', zegt Van der Veen.
Serieuze sollicitatie?
Volgens de Groningse machinist gaat het om een ludieke actie. Hij wil graag dat de nieuwe directeur meer affiniteit heeft met het spoor, het liefst ook zelf uit de spoorwereld komt. 'Maar als ze me echt hiervoor benaderen, dan hou ik me aan mijn woord en ga ik wel voor.'

Toeteractie
De Groningse machinist was vaker in het nieuws met acties. Drie maanden geleden is hij een toeteractie gestart. Aanleiding voor die actie was de zware mishandeling van een hoofdconducteur van de NS bij Hoofddorp. Aan de actie werd in het hele land gehoor gegeven. Het kwam landelijk in de media.