Harense leerlingen blazen longen uit hun lijf voor koningin Maxima

Groep 5 en 6 van CBS de Borg in Haren blazen woensdagmiddag in de Jaarbeurs in Utrecht de longen uit hun lijf voor Koningin Maxima.
Samen met nog honderden andere kinderen laten ze horen wat ze geleerd hebben tijdens het project Kinderen Maken Muziek. De Koningin heeft dat project zelf opgezet om kinderen te stimuleren muziek te maken.

Leerorkest Groningen

De leerlingen van CBS de Borg krijgen iedere week muziekles van het Leerorkest Groningen dat nu twee jaar bestaat. Via een subsidie van het Oranjefonds en het Nationaal Instrumentenfonds zijn de muziekinstrumenten aangeschaft.
De leerlingen mochten zelf hun instrument uitkiezen. Zij mogen die instrumenten ook mee naar huis nemen om te oefenen.

Muziek maakt slimmer

Volgens Martijn Veenstra, dirigent van het Leerorkest Groningen word je slimmer door muziek te maken. 'Musiceren heeft een positief effect op de gemoedstoestand van de mens, maar ook op de intelligentie. Uit EEG-onderzoeken is gebleken dat bij musicerende mensen de linkerhelft (spraak en intellect) en de rechterhelft (gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden zijn dan bij niet-musicerende mensen.'

Doelstelling Kinderen Maken Muziek

In mei 2011 begon koningin Maxima met het programma Kinderen Maken Muziek, dat als doel heeft kinderen in Nederland in groepsverband een muziekinstrument te leren spelen. De koningin benadrukte tijdens de lancering van het programma in haar toespraak dat muziek zorgt voor plezier en ontwikkelingskansen bij kinderen.