Hanzehogeschool dient miljoenenclaim in bij NAM

De Hanzehogeschool heeft een miljoenenclaim bij de NAM neergelegd. Het gaat om een bedrag van tussen de 60 en 120 miljoen euro.
Het geld is nodig om alle gebouwen van de onderwijsinstelling aardbevingsbestendig te maken. De berekening is in opdracht van de Hanzehogeschool gemaakt door een gespecialiseerd bureau.

Onzekerheid bouwnormen

De grote marge in het bedrag vloeit voort uit de onzekerheid over de bouwnormen voor het aardbevingsgebied. Die zijn nog steeds niet duidelijk.
Ook moet er nog nader onderzoek worden gedaan naar alle maatregelen die nodig zijn. Het gaat om het veilig maken van gebouwen op zowel het Zernikecomplex als in de binnenstad.

NAM moet betalen

Voor de Raad van Bestuur is er geen twijfel over mogelijk: de NAM moet betalen. 'Het is aardbevingsschade. Daar is de NAM verantwoordelijk voor. Er is toegezegd dat we de rekeningen kunnen declareren. We gaan er vanuit dat die betaald worden. Zelf hebben we dat geld niet', licht vice-voorzitter Marian van Os van de Raad van Bestuur toe.

Laboratoria

Inmiddels zijn de eerste kosten gemaakt. Zo heeft de Hanzehogeschool vorig jaar al een kleine miljoen euro uitgegeven aan het direct treffen van veiligheidsmaatregelen. Zo zijn in laboratoria kasten en flessen met gevaarlijke stoffen vastgezet.

Zelf betaald

Ook dit jaar zijn voor het verhogen van de veiligheid al de nodige maatregelen genomen. 'We hebben dat nog zelf betaald, omdat dit soort maatregelen nodig is voor de veiligheid van onze studenten en personeel. We zien het als voorinvestering en gaan ook deze bedragen bij de NAM claimen', kondigt Van Os aan.
Bij de onderhandelingen over de vergoeding van het veilig maken van de gebouwen trekt de Hanzehogeschool samen op met de Rijksuniversiteit, het UMCG en de gemeente Groningen.