Gelovige wietkweker met berouw krijgt taakstraf

© Archief RTV Noord
Een 38-jarige Stadjer heeft woensdag een taakstraf van 40 uur gekregen omdat hij een hennepkwekerij had in zijn woning aan de Nijensteinheerd in Groningen. In de woning stonden 229 planten.
De politie kreeg op 23 januari rond twaalf uur 's nachts een telefoontje dat buitenlandse mannen een kar aan het volladen waren met vuilniszakken. Bij aankomst roken agenten een sterke wietgeur.

Bang voor God

De bewoner verklaarde dat hij de planten wilde weggooien. Hij zei dat hij ineens angstig voor God was geworden omdat hij verkeerd bezig was. De man zou de kwekerij toen zo'n vier weken in zijn woonkamer hebben gehad.
De officier van justitie meende dat hij de planten elders wilde onderbrengen, omdat hij de zakken netjes opstapelde in de kar. Ze eiste daarom een taakstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. 

Buitenlanders

Volgens zijn advocaat Paul van Jaarsveld verdiende de man, van Iraanse komaf, vrijspraak. Hij stelde dat de politie fout had opgetreden: alleen op basis van een melding over verdachte buitenlanders.
Volgens hem kon de politie de hennepgeur pas in de kar met dichte huif ruiken. 'We moeten toch niet willen dat de politie in hun spullen gaat neuzen, alleen omdat ze buitenlands zijn', zei de raadsman.
Maar de rechter verwierp die redenering, omdat een buurman eveneens een verklaring had afgelegd over een sterke hennepgeur in de omgeving.

Vrijspraak

Een 43-jarige vriend van de Stadjer en diens 33-jarige broer uit Duitsland stonden ook voor de rechter.
De Duitser werd vrijgesproken. Hij was op bezoek bij zijn broer toen die ineens moest helpen. Volgens de rechter is er niet voldoende bewijs voor zijn betrokkenheid.

Tolk

De vriend moet zich later verantwoorden. Hij verstond de rechter niet goed en daarom moet eerst een tolk worden geregeld.
Waarschijnlijk eist het Openbaar Ministerie tegen hem een gevangenisstraf, omdat hij al een strafblad heeft. Wanneer zijn zaak opnieuw voorkomt, is niet bekend.