Asbest zorgt voor financiële tegenvaller renovatie tribune Esserberg

© Flickr (Creative Commons)/Frank de Kleine
De renovatie van het Esserbergstadion kost naar schatting 55.000 euro extra. Dat komt door de vondst van asbest en verontreinigde grond bij de historische hoofdtribune. Deze extra kosten zijn niet meegenomen in de begroting.
Voetbalclub Be Quick 1887 laat het stadion en de kleedkamers renoveren. Ook komen er vier nieuwe kleedkamers op het complex. In totaal kost het renovatieproject 467.000 euro. Hiervan heeft Be Quick 43.000 euro aan externe subsidies bij elkaar gebracht.

Geen gezondheidsrisico's

Aan het begin van het jaar heeft de club asbestonderzoek laten doen. Hieruit bleek dat er asbest is gevonden onder een betonlaag. Het stadsbestuur benadrukt in een brief aan de Groninger gemeenteraad dat sporters en toeschouwers geen gezondheidsrisico's hebben gelopen. Het laten verwijderen van het asbest en de verontreinigde grond kost 55.000 euro.
De gemeente Groningen wil niet dat het hele project nu vertraging oploopt. Bij de renovatie van het stadion helpen 25 jongeren mee. Ze kunnen tijdens het werkleerproject ervaring opdoen.

Alvast begonnen

'We willen niet dat deze jongeren nog maanden moeten wachten. Daarom zijn we alvast begonnen, ondanks dat het gat in de begroting nog niet dicht is', vertelt wethouder Paul de Rook. Daarnaast kunnen subsidies in gevaar komen als het project vertraging oploopt.
Mogelijk wordt de renovatie van de tribune versoberd. Het kan ook zijn dat de gemeente Groningen de extra kosten betaalt. Daarover gaat het stadsbestuur nog met de raad in gesprek. De renovatie gaat zoals het nu lijkt na de zomervakantie van start.