'Groningen heeft behoefte aan een luis in de pels'

© Flickr/Bob (Creative Commons)
Het failliete Grand Theatre in de Stad moet zo snel mogelijk een doorstart maken onder een nieuw bestuur zonder gemeentelijke regie. Dat is de wens van veel fracties in de Groninger gemeenteraad.
Onlangs maakte wethouder Paul de Rook (D66) bekend het beheer van het theater te willen
bij de directie van de Stadsschouwburg/Oosterpoort. Vanaf 2017 zou het theater weer verzelfstandigd kunnen worden. In de tussentijd is Artistieke Raad verantwoordelijk voor de programmering.

'David tegen Goliath'

Fracties in de raad hebben twijfels bij het plan. Ze vinden dat het Grand op zo kort mogelijke termijn weer autonoom moet functioneren. 'Er moet een nieuwe stichting komen. Het liefst al na de zomer. Groningen heeft behoefte aan plek die anders is, luis in de pels, David tegen Goliath', zei PvdA-raadslid Diederik van der Meide.  
Ook Jim Rotteveel van de Stadspartij hield een dergelijk pleidooi: 'Mijn fractie ziet in het Grand het liefst geliefde zwarte schapen en vijfde wielen.'
Partijen vrezen dat het Grand de komende jaren te veel onderdeel wordt van bestaande instellingen: 'Hoe denkt de gemeente te kunnen voorkomen dat het Grand een extra zaal wordt van de Stadsschouwburg', vroeg Daan Brandenbarg van de SP.

Snel weer open

Wethouder Paul de Rook ziet het zo'n vaart niet lopen: 'Door onze keuze kan het Theater snel weer open. Natuurlijk steven we naar autonomie. Ik herken me niet in beeld dat de gemeente de regie wil voeren over de toekomst. Als de sector komt met een goed plan zal ik het steunen.'
Het plan van zes culturele instellingen is dat nog niet. Organisaties als Noorderzon, het Jonge Hartenfestival, VERA en dansgroep Club Guy en Roni lieten onlangs weten het Grand wel over te willen nemen. De Rook: 'Dit plan is nog te dun. Wanneer kunnen deze organisaties los gaan? En wat doen ze aan talentontwikkeling? De huidige constructie biedt meer zekerheid.'

Petitie

Voorafgaand aan de commissievergadering boden Vrienden van het Grand Theatre nog 1500 handtekeningen aan. De club van oud-bezoekers en -medewerkers vindt dat het theater haar eigenzinnige karakter moet houden en heeft geen vertrouwen in het plan van wethouder De Rook.