Regenwormen doen hun werk op voetbalvelden in Haren

Een half jaar doen de regenwormen nu hun werk in de velden van sportpark De Koepel in Haren. 250 kilo wormen is daar in november vorig als natuurlijk drainagesysteem ingezet. En het lijkt te werken. De velden liggen er prima bij.
'Je ziet dat het gras beter groeit en het minder nat is op de velden. De wormen doen goed hun werk. Ik had niet verwacht dat dat nu al het geval zou zijn', zegt Egbert Harms van de gemeente Haren. 

Haast

De voetbalvelden van VV Gorecht en VV Haren zijn vier jaar geleden in verband met de fusie te haastig aangelegd. Daardoor was de afwatering niet goed en de velden veel te nat. Er moest wat aan gebeuren.

'De wormenman'

Een nieuw drainagesysteem is erg kostbaar en dus werd er gezocht naar alternatieven. 'Op internet kwamen we het inzetten van regenwormen tegen. De wormen graven gangetjes, maken vast grond los, zodat lucht, water en grond weer in evenwicht komen', weet Harms die inmiddels op het sportpark al in de volksmond 'de wormenman' wordt genoemd.

Speciaal gekweekt

De wormen zijn speciaal gekweekt voor voetbalvelden. Inmiddels is er ook al belangstelling voor het experiment van andere gemeenten. Wetenschappers van de universiteit in Utrecht zijn ook al wezen kijken.

Lezing

'Ze hebben er een lezing over gehouden', zegt Harms. Volgens hem is het inzetten van regenwormen nog niet veel vaker op zo'n grote schaal uitgeprobeerd. 'Het gaat wel over 2,5 voetbalveld.'