'Open hekwerk biedt geen bescherming'

'Een open hekwerk biedt geen enkele bescherming tegen geluidsoverlast, explosie- of extra stralingsgevaar.' Dat betoogde Piet Luursema van Dorpsbelangen Nieuw-Roden woensdagavond in de raadscommissie van Noordenveld.
Hij is fel tegen de plaatsing van een open trafo, oftewel een transformator zonder huisje. 'Dorpsbelangen Nieuw-Roden doet een dringend beroep op u om geld te reserveren om maatregelen te treffen om ons, maar vooral de aangrenzende bewoners en kinderen die spelen in het bos optimaal te beschermen', aldus Luursema op RTV Drenthe.
Enexis wil een transformator met enkel een hek eromheen plaatsen aan de Esweg in Nieuw-Roden. De gemeente Noordenveld heeft hier inmiddels een vergunning voor verleend.

Behuizing

Luursema noemde het onbegrijpelijk dat de gemeente in de afgegeven vergunning niet heeft bepaald dat de trafo in een behuizing geplaatst moet worden. Een open trafo past volgens hem niet in de buurt van woonhuizen. Inmiddels is ook een verzoek bij de rechtbank gedaan om de vergunning te vernietigen.

Normen overschreden

Dorpsbelangen liet onderzoek doen naar het geluidsniveau. In tegenstelling tot onderzoek door de gemeente komt dit onderzoek tot de conclusie dat de normen wel worden overschreden.

Zelf overleggen

Wethouder Henk Kosters wijst er op dat het hek voorkomt dat kinderen bij de trafo komen en dat stralings- en geluidsniveau binnen de normen blijven. Als de rechter de gemeente in het gelijk stelt, dan is het volgens de wethouder aan Dorpsbelangen om zelf met Enexis in overleg te gaan.