PvdA stelt Kamervragen over ontslagen bij DUO

© Jos Schuurman/FPS (archief)
De PvdA-Kamerfractie springt in de bres voor de negentien ontslagen payrollers bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De partij vraagt zich af waarom de medewerkers op straat komen te staan.
De directeur-generaal van DUO heeft woensdag tegen de NOS gezegd dat dertig van de 49 payroll-medewerkers
. De overige negentien mensen moeten weg. Vanaf 1 mei 2016 mogen er geen payrollers meer werken bij het Rijk.

Redelijk

De PvdA wil van minister Blok van Wonen en Rijksdienst en van minister Bussemaker van Onderwijs weten in hoeverre ze het redelijk vinden dat de negentien payrollers ontslagen worden. Sommigen werken al ruim acht jaar voor de overheidsinstantie.
Ook wil de partij weten wat de ministers doen om ervoor te zorgen dat onze provincie niet onevenredig hard wordt getroffen door reorganisaties bij de overheid.
De Kamer nam eerder een motie aan waarin staat dat economisch zwakke regio's met weinig werkgelegenheid moeten worden ontzien.

Vaste baan

Volgens DUO konden de payrollers alleen een vaste baan krijgen als vaststaat dat hun huidige functie niet voor 1 januari 2018 wordt wegbezuinigd. Negentien mensen voldoen niet aan dat criterium.
DUO en het payrollbedrijf beloven de werknemers die ontslagen worden 'een maximale inspanning' om ze aan ander werk te helpen.