Met de kabelbaan van Kardinge naar de binnenstad?

Opnieuw plannen voor een kabelbaan in Groningen. De Vereniging Bedrijven Noord-Oost (VBNO) ziet een kabelbaan langs het Oosterhamriktracé wel zitten. De baan moet lopen van Kardinge naar het Ebbingekwartier.
De VBNO presenteerde de plannen donderdagavond tijdens een ledenvergadering. De meerderheid van de leden reageerde enthousiast.

Genoeg ruimte

Volgens de bedrijvenvereniging is het Oosterhamriktracé erg geschikt voor een kabelbaan: 'De plannen voor een kabelbaan tussen Europapark en het Groninger Forum waren erg ingewikkeld. De baan moest over huizen heen. Dat heb je hierbij niet. Hij kan langs de busbaan worden aangelegd en eindigen bij het Ebbingekwartier. Daar is genoeg ruimte', vertelt verenigingsmanager Bert Oost.

Publiekstrekker

De kabelbaan is volgens de vereniging niet alleen praktisch als vervoersmiddel. Het is ook een publiekstrekker waar toeristen op af komen.
'In de plannen staat dat er een klein lijntje komt naar de top van de Kardingerberg. Je hebt daar een prachtig uitzicht over de stad, en als er sneeuw ligt kan het maar zo zijn dat je er 's winters ook nog kunt skieën of snowboarden. Dan heb je toch een beetje een berg-gevoel in Groningen.'

Kosten?

De VBNO heeft nog niet gekeken naar het financiële plaatje. Daarover gaat de vereniging in gesprek met de gemeente en de Stichting FlyOver Groningen. Die stichting had eerder plannen voor een kabelbaan tussen Europapark en de binnenstad.
Eind april werd duidelijk dat een kabelbaan als vorm van openbaar vervoer in Groningen haalbaar is in Groningen.

Simmerenterrein

Naast het plan voor de kabelbaan wil de VNBO ook werk maken van het opknappen van het Simmerenterrein langs de Ulgersmaweg. Op het 12.000 vierkante meter grote terrein zat jarenlang schrootverwerker Simmeren.
De vereniging heeft plannen om er een multifunctioneel terrein van te maken. 'Uit onderzoek blijkt dat het terrein prima kan worden omgebouwd tot P+R. Ook zou je er horecavoorzieningen kunnen neerzetten. Je zit daar namelijk mooi aan het water', vertelt Oost.
Verder zou het terrein in de ogen van de vereniging kunnen dienen als stadscamping of evenemententerrein zoals het Ebbingekwartier.