Spinozawinnaar: 'Onderzoek glutenintolerantie kwestie van lange adem'

Cisca Wijmenga, hoogleraar medische genetica aan de medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG, is een van de vier winnaars van de Spinozapremie 2015.
Zij ontvangt de belangrijkste Nederlandse onderzoekprijs vooral voor haar werk aan het ontrafelen van de genetische achtergrond van glutenintolerantie (coeliakie). Aan de prijs is een bedrag van 2,5 miljoen euro verbonden, vrij te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

'Enorme eer'

'Het is een enorme eer en een erkenning voor het werk dat wij de afgelopen twintig jaar hebben verricht in onze groep', stelt Wijmenga.
De voortgang in het onderzoek naar coeliakie is wel een kwestie van lange adem. 'De impact op het dagelijks leven van patiënten is nog beperkt. Het kan zomaar nog twintig jaar duren voordat dit soort onderzoek tot een concrete behandeling leidt.'

Nederlandse Nobelprijs

De Spinozapremie, ook wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd, ziet Wijmenga ook als een erkenning voor de duizenden patiënten die hebben meegewerkt aan haar onderzoek.
'Mijn droom is dat er nog eens een simpele test komt voor coeliakie. Nu lopen zeven van de acht patiënten ermee rond zonder dat ze het door hebben.'