'Sprankje hoop' voor tegenstanders van windpark bij Meeden

Het is misschien toch mogelijk om met een alternatief plan te komen voor het windpark bij Meeden. Dat zegt burgemeester Rein Munniksma van Menterwolde. Hij heeft gesproken met verantwoordelijk gedeputeerde Nienke Homan en de buurgemeenten Oldambt en Veendam.
Moorlag

'Er zouden stappen gezet kunnen worden als wij met een redelijk alternatief komen', zegt Munniksma. Dat is opmerkelijk, omdat de vorige gedeputeerde, William Moorlag, meermalen heeft gezegd dat er buiten de al bekende zes varianten geen andere mogelijkheden meer zijn. Er zou simpelweg niet genoeg tijd zijn om andere plannen te maken, omdat de windmolens al in 2020 moeten draaien.

5 voor 12

Munniksma erkent dat er weinig tijd is: 'Het is 5 voor 12. Maar de problemen die hier spelen, spelen ook in Friesland, Drenthe en andere provincie's. Volgens hen zoekt minister Kamp op dit moment bestuurders in de regio op om samen te zoeken naar oplossingen.

Andere varianten

Over mogelijke andere varianten wil Munniksma nu nog geen uitspraken doen. Wel staat voorop dat de molens niet meer overlast mogen veroorzaken dan in variant 6, het windmolenpark bij Meeden dat zoveel weerstand oproept.

'Sprankje hoop'

Volgens de burgemeester staat vast dat de windmolens in de regio geplaatst gaan worden, maar is er met goede argumenten misschien wel een aanpassing mogelijk. 'In die zin is er een sprankje hoop voor de tegenstanders van het windpark bij Meeden'.

Kamp

Minister Henk Kamp heeft aangekondigd dat hij op korte termijn naar Meeden komt om met belanghebbenden te spreken.

Zonnepanelen

Storm Meeden, dat actie voert tegen de komst van de windmolens, heeft geen hoge verwachtingen van het bezoek. Volgens woordvoerder Jan Hendriks zal het bijna onmogelijk zijn een variant te vinden die kan rekenen op draagvlak onder de bevolking. In plaats van windmolens wil hij vol inzetten op een zonnepark. Volgens hem is er inmiddels toestemming van de gemeente Menterwolde om op de oude crossbaan in Zuidbroek een innovatief zonnepark van 2,8 hectare te ontwikkelen.