Groningers verdacht van afpersing meisje

© Jos Schuurman/FPS
Het Openbaar Ministerie vindt dat drie Groningers zich schuldig hebben gemaakt aan een poging tot afpersing en heling van simkaarten en bankpassen.
Op 29 december trekt een 44-jarige Assenaar bij de politie aan de bel. Zijn dochter is verdwenen en het gezin wordt bedreigd en afgeperst. De man vreest dat zijn dochter is ontvoerd.
Het meisje duikt even later ongeschonden op. De bedreigingen en afpersingen blijven doorgaan.

16.000 euro

De dochter heeft haar bankrekening aan een Stadjer afgestaan, zo blijkt. De rekening is gebruikt om 16.000 euro op te stallen met een onderschepte factuur van de provincie Groningen. Op de factuur is het rekeningnummer van een klant van de provincie gewijzigd in het banknummer van het meisje.
Als de Groninger het geld wil incasseren in een winkelcentrum in Assen wordt hij aangehouden. Twee handlangers van 22 en 23 jaar oud uit Appingedam worden in Groningen opgepakt. Zij hebben meerdere bankpassen, telefoons en simkaarten op zak.

Banden met Satudarah

Volgens de officier van justitie blijkt uit onderzoek dat met die telefoons veelvuldig met het slachtoffer is gebeld. De drie ontkennen of beroepen zich op hun zwijgrecht. Twee van hen hebben volgens de politie nauwe banden met de motorclub Satudarah.
Tegen de Stadjer is anderhalf jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij heeft volgens de officier het voortouw genomen. De Damsters hoorden vijftien maanden cel tegen zich eisen.  
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.