Spoelzee moet eind maken aan dichtslibbende vaargeul in haven Noordpolderzijl

Het is al jaren een probleem: het dichtslibben van de vaargeul bij Noordpolderzijl. Maar onze oosterburen denken nu de oplossing te hebben.
De Duitsers hebben in Nessmersiel ook een haven, die onbereikbaar dreigde te worden door een dichtslibbende vaargeul. Zij hebben een 'spoelzee' aangelegd.

Spoelzee

De spoelzee pompt een paar keer per dag het water met kracht door de vaargeul. In Nessmersiel wordt de geul op die manier al dertig jaar slibvrij gehouden. 'Als we dit systeem niet hadden aangelegd, dan was er hier geen vaargeul meer geweest', zegt Manfred Pree van het Duitse Niedersächsischer Landesbetrieb für Wasserwirtschaft, Küsten- und Naturschutz. 'Het probleem van Nessmersiel is vergelijkbaar met dat van Noordpolderzijl en ik denk dat een spoelzee soelaas kan bieden.'

Enthousiast

Wethouder Harald Bouman van de gemeente Eemsmond is enthousiast over de oplossing. De jaarlijkse kosten van het uitbaggeren van de vaargeul bij Noordpolderzijl rijzen de pan uit. Bouman: 'Het kost ons zeventigduizend euro per jaar en om de zoveel jaar komt daar nog eens een kwart miljoen euro aan extra kosten bij. Het kan en moet anders'.

Drie opties

Volgens de wethouder zijn er drie opties: dichtslibben, jaarlijks uitbaggeren of iets anders. 'De eerste twee opties zijn uitgesloten en dus ben ik op zoek naar iets anders. Deze spoelzee is een uitkomst', zegt Bouman.

Gesprekken

Of het advies van de Duitsers wordt opgevolgd, moet nog blijken. Bouman gaat in gesprek met onder meer het Waterschap, de gemeenteraad en natuurorganisaties om te kijken of zij net zo enthousiast zijn als hij over de spoelzee.
Bekijk hieronder enkele van onze archiefverhalen over de vaargeul bij Noordpolderzijl