Alleen fietsen met een verhaal doen mee aan speciale toertocht

Zo'n zestig liefhebbers van oude rijwielen hebben zondagmiddag deelgenomen aan een toertocht van de Vereniging de Oude Fiets.
De bijna dertig kilometer lange tocht rond het Zuidlaardermeer, met Haren als vertrek- en eindpunt, werd gereden op fietsen die allemaal in Groningen zijn gemaakt. Veel deelnemers waren dan ook gehuld in kleding uit het bouwjaar van hun rijwiel.


Fongers, Gruno, Veeno

De oudste fiets in tocht was bijna een eeuw oude Fongers uit 1920. Zo'n tweederde van de oude rijwielen waren van het vermaarde merk. Maar er waren ook fietsen van de merken Gruno en Veeno bij.
Albert Bos uit Siddeburen bezit een hele serie Veeno fietsen die voor de gelegenheid werden bereden door zijn familie. Zelf reed hij de tocht op een fiets uit 1936 die hij ooit eens gekregen heeft in ruil voor een liter jenever.

Vijfdehands

Een prima ruil volgens zijn verenigingsgenoten die behalve met fietsen de dag ook doorbrachten met het bekijken van elkaars fietsen en praten over de restauraties die ze hebben uitgevoerd.
De tocht verliep volgens organisator Jos Rietveld zonder problemen en lekke banden. 'De meeste liefhebbers verzorgen hun oude fiets, die vaak al aan zijn vierde of vijfde eigenaar toe is, tot in de puntjes en dan volbreng je zo'n tocht zonder problemen.'