Terug naar vorige eeuw tijdens historische motorraces Winsum

Ronkende motoren, de geur van verbrand rubber en vooral heel veel nostalgie. Dat zijn de ingrediënten van de TT classic demo-races in Winsum zondag. Het evenement met motoren van voor 1972 wordt voor de derde keer gehouden.
'De sfeer is goed en het rijden is leuk', vindt coureur Gerrit Stoeten.
Tijdens de wedstrijden doen motoren van alle soorten en maten mee, zoals oldtimers uit de jaren dertig en motoren met zijspannen.

Regelmaat

Er is één verschil met moderne motorraces: Het gaat niet om de snelste rijder, maar om de meest regelmatige. Dat is volgens de organisatie eerlijker en zo gaat de snelheid er een beetje uit. Maar daar heeft coureur Henk de Jonge geen boodschap aan: 'Ik rij geen regelmaat, alles of niks, die bekers interesseren me niet.'

Tik

Veel coureurs hebben hun motoren zelf gebouwd en hebben daar hun hele ziel en zaligheid in gestoken. Sommigen zijn er zelfs jaren mee bezig geweest. 'Dan moet je een tik hebben', meent Henk de Jonge.
Gerrit Stoeten heeft honderden uren werk in zijn motor gestoken 'En hoeveel geld, ik weet het niet. We hebben het maar niet bijgehouden, ik moet het thuis ook maar niet vertellen.'
Volgens de organisatie trokken de historische races ruim duizend bezoekers.