Illegale taxichauffeur krijgt lagere straf door late berechting

Een 62-jarige inwoner van 't Zandt heeft een werkstraf van 120 uur gekregen omdat hij rondreed als illegale taxichauffeur. De man had geen vergunning en taxipas.
De snorder was de reguliere taxibedrijven een doorn in het oog. Die stapten dan ook naar de rechter.

De werkstraf van 120 uur is beduidend lager dan de straf die er normaal op staat: vijf maanden cel. Die straf ontloopt de man, omdat zijn zaak onnodig lang bij het Openbaar Ministerie op de plank heeft gelegen. Het OM wilde niet zeggen waarom het zo lang duurde voordat de zaak werd behandeld.

Dure wagens
Van januari 2010 tot december 2011 reed de man als illegale taxichauffeur rond. Van de inkomsten kocht hij een dure wagen, waarmee hij zijn taxiwerk voortzette.

Terugbetalen
De ritten werden contant betaald. De man genoot een uitkering en gaf deze inkomsten niet op. Het onterecht verkregen geld, bijna 70.000 euro, moet hij aan uitkeringsinstantie UWV terugbetalen.

Verklaring goed gedrag
De illegale chauffeur had al twee keer een boete gekregen van in totaal ruim 3.500 euro. Deze boetes kon hij naar eigen zeggen gemakkelijk betalen met de ritten die hij reed. Hij kreeg geen taxivergunning omdat hij daarvoor een verklaring van goed gedrag nodig had. Die kon hij niet krijgen.
Deel dit artikel:

Recent nieuws