Bussemaker bekijkt declaraties universiteitsbestuurders

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) gaat in gesprek met de universiteiten over het declaratiegedrag van hun bestuurders.
RTL Nieuws meldde maandagavond dat verscheidene bestuurders declaratieregels omzeilen. Zo blijkt uit onkostenoverzichten dat ze vaak in hotels overnachten die duurder zijn dan de normbedragen en veel geld spenderen aan auto's met chauffeur. Ook vliegt een aantal businessclass, terwijl ze economyclass moeten reizen.

Elmer Sterken (RUG)

Rector magnificus Elmer Sterken van de Rijksuniversiteit Groningen staat ook op de lijst van RTL. In zijn geval gaat het - vermoedelijk - om het declareren van de lunch en het ontbijt van zijn vrouw tijdens een dienstreis naar New York.

Publiek geld

Minister Bussemaker wil alle declaraties eerst nader bestuderen. 'Bestuurders moeten zich ervan bewust zijn dat het publiek geld is dat ze uitgeven en dat het voor onderwijs bestemd is', aldus Bussemaker. 'Ze moeten echter wel hun rol kunnen spelen in het internationale veld dat het hoger onderwijs is.'

Geschokt

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschokt. 'De enorme uitgaven aan luxe staan in schril contrast tot de schulden die studenten vanaf komend jaar opbouwen dankzij het leenstelsel.'