Grote asbestsanering bij Noord-Groningse boeren van start

In Uithuizermeeden is maandag de grootschalige asbestsanering bij 84 Groningse boeren van start gegaan. Dat gebeurde op het bedrijf van de familie Goense.
Van de schuren van de boerderij aan de Hooilandseweg wordt ruim 2000 vierkante meter asbesthoudende plaat verwijderd. Daarvoor in de plaats komen 'schone' dakplaten.

Grote klus

Het verwijderen van het asbest is een grote klus. Het gaat niet alleen om het weghalen van de golfplaten en het plaatsen van nieuwe, er moet ook grondig schoongemaakt worden. Een lastige klus, omdat in veel Groningse boerenschuren een laag riet zit, direct onder de asbestplaten. Dat riet wordt helemaal schoongezogen en dat is een langdurig karwei.

150.000 vierkante meter

In totaal wordt er binnen dit project bijna 150.000 vierkante meter asbestplaat verwijderd. Het werk wordt uitgevoerd door het bedrijf Man&Mach. Doordat de boeren het werk gezamenlijk aanbesteden, kunnen de kosten gedrukt worden.

Subsidie

Bovendien is het volgens LTO Noord fiscaal aantrekkelijk om asbest te verwijderen. Voor boeren die ook nog eens zonnepanelen plaatsen op het nieuwe dak is extra subsidie van de provincie beschikbaar.
De verwachting is dat ook andere Groningse boeren, maar ook collega's in Friesland en Drenthe willen aanhaken bij dit project.