Ik ga op vakantie en neem mee... een boek!

Bijna vijfduizend basisschoolkinderen in onze provincie doen dit jaar mee met het project Vakantielezen. Het gaat om kinderen in groep 3.
De bibliotheken in Groningen vinden het belangrijk dat deze kinderen ook in de vakantie lezen. Ze krijgen aan het eind van het schooljaar een stapel boeken mee naar huis.

Vakantiedip

Volgens Ina Habing van de bibliotheek in Ter Apel is het van belang dat juist kinderen van groep 3 meedoen aan het project: 'In groep 3 leren ze net lezen. Om te voorkomen dat hun leesvaardigheid in de vakantie achteruit gaat, is het goed dat ze regelmatig een boek erbij pakken. Zo lopen ze geen achterstand op aan het begin van groep 4 na de zomer.'

Diploma

Vlak voor de vakantie komen medewerkers van de bibliotheken naar de scholen om boeken uit te delen. In het nieuwe schooljaar komen de medewerkers de boeken weer ophalen. Dan krijgen de leerlingen een leesdiploma.

E-books

De kinderen hoeven niet allemaal fysieke boeken mee te nemen. Biblionet Groningen deelt ook zogenoemde e-books uit. Daarmee kunnen kinderen en ouders boeken lezen via een app op hun smartphone of tablet.