Diamanten geven geheimen van kankercellen bloot

Onderzoekster Romana Schirhagl van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zet diamanten in bij haar onderzoek naar nieuwe, betere medicijnen tegen kanker.
Schirhagl wil minuscuul kleine diamantjes inbrengen in levende kankercellen. Daar moeten de nanodiamanten, als een soort spionnen, de geheimen van een kankercel achterhalen.

Vrije radicalen

Schirhagl wil vooral meer te weten komen over het gedrag van vrije radicalen in een cel. Radicalen spelen een belangrijke rol in het lichaam. Soms zijn ze nuttig, zoals in het afweersysteem, waar ze helpen virussen en bacterieën te bestrijden. Soms zijn ze zeer schadelijk, bijvoorbeeld als ze gezonde cellen beschadigen en kanker veroorzaken. Omdat radicalen slechts een fractie van een seconde bestaan, is het moeilijk ze te vinden en te bestuderen.

Fluorescerend

En daar komen de kleine diamenten om de hoek kijken. De nanodiamanten kunnen de aanwezigheid van magnetische velden van radicalen 'voelen'. De diamantjes zijn fluorescerend en reageren op hun omgeving door in helderheid te veranderen. Zo is beter vast te stellen welke radicalen wanneer optreden en hoe ze werken. Met die kennis is het mogelijk om geneesmiddelen tegen kanker te verbeteren of om nieuwe middelen te ontwikkelen.

Crowdfunding

Schirhagl zoekt financiële steun voor haar onderzoeksproject. Ze doet dit via crowdfunding. Op de website rugsteunt.nl is te lezen hoe je een bijdrage kunt leveren.